dimarts, 2 de desembre del 2008

Sabíeu que...? (molt llarg de llegir, però molt interessant!!!)

Diversos estudis demostren que la música, feta servir com a teràpia o impartida com assignatura, calma a nadons, a malalts i desenvolupa agilitat verbal i matemàtica. Sabieu que la música és capaç de treure en pocs segons els impulsos emocionals més ocults de la caixa negra del cervell?, o que en els països on els alumnes estudien música com assignatura troncal (força mes hores que a les escoles de Catalunya i d'Espanya) desenvolupen més agilitat en l'escriptura, l’expressió verbal i en les matemàtiques?

Aquestes són només dues de les moltes virtuts que posseeix aquest art ancestral concentrat en set notes i que, amb múltiples combinacions, assoleix reaccions naturals com posar els pèls de punta.
El poder de la música és tal, que en molts centres d'investigació i en centres mèdics es fa servir com a teràpia en nadons, amb malalts d’alzheimer o per a desbloquejar la part del cervell que gestiona les sensacions desagradables, "que en realitat són molt importants per a afrontar els canvis i obrir-se a reptes. Se'ls fa escoltar música agradable i desagradable, per contrast", explica Ricardo de Cala, doctor en Ciències de la Informació, comentarista d'òpera, membre del Parlament Cultural Europeu i autor de la conferència "Emocions Musicals".
En el cas dels nadons nascuts abans de temps o amb la síndrome d'abstinència, la música també aporta resultats excel·lents. Així, per exemple, en alguns hospitals es desenvolupa un programa de musicoteràpia i s'ha demostrat que millora la freqüència cardíaca i el nivell d'oxigen del nadó, a més de produir una relaxació, un somni més tranquil i augment de pes. La teràpia consisteix a posar als petits música de Mozart, Vivaldi o Brahms tres vegades al dia, durant una hora. El tipus de música utilitzada ha de ser afable i sense canvis bruscs. S’ha comprovat que els nens prefereixen a Mozart, sobretot quan inclouen sons de xilòfon o sons de natura.
Aquest expert en comunicació i música clàssica assegura que és molt important que la música acompanyi als infants al llarg de tota la vida. "Està clar que el cervell del nen és un múscul que es va exercitant i, si potenciem el seu desenvolupament emocional i els fem créixer amb música, seran més sensibles a l'art i la cultura i desenvoluparem més la seva intel·ligència".
Créixer amb la música "Durant anys s'ha dit que el país més intel·lectual era Alemanya i ara es parla també de Finlàndia i, casualment en ambdós casos, l'ensenyament de música és vital.", assegura aquest expert. A més, s'ha comprovat que la música "té efectes col·laterals en l'escriptura, l'expressió verbal i les matemàtiques".
Aquest investigador assegura que quanta més educació musical i cultural "donem als infants, més prop estarem d'assolir ciutadans més feliços, lliures i amb criteri".